Info till gäster & närstående

Senast uppdaterad 2024.02.02 av Andreas Gammeddehewa

Välkommen till Mellannorrlands Hospice AB, en specialiserad vårdenhet för människor med en svår och långt framskriden obotlig sjukdom med behov av lindrande vård i livets slutskede.

Vi tar emot gäster från hela Västernorrland, men även utomlänsgäster är välkomna (se nedan).

Läkarremiss erfordras.

Mellannorrlands Hospice värdegrund hittar du genom att klicka här

 

Praktisk information till Dig som (blivande) gäst och anhörig

 • Att hitta till Mellannorrlands Hospice:
  Klicka på den här länken, så öppnas en karta där Hospice är utpekat. I rondellen på Sidsjövägen skyltas in till ”Sidsjöhöjden” där Hospice ligger.

 • Gäster från Västernorrland och andra regioner:
  De flesta av våra gäster kommer från Västernorrland, på läkarremiss, och där vi har vårdavtal med Region Västernorrland och de flesta av länets kommuner.
  Bor du som är svårt sjuk i en annan del av landet och har behov av Hospicevård? Eller har du som bor i Västernorrland, en anhörig (förälder, släkt mm) i någon annan del av landet och som är svårt sjuk, befinner sig i livets slutskede och har behov av Hospicevård? Då kan vi också ta emot dig respektive honom/henne på remiss från den sjukes läkare och där hemregion och/eller hemkommunen är beredda att ta på sig betalningsansvaret för vården på Hospice.

 • Våra gästrum:
  Vi har 14 gästrum, som förutom med en speciell vårdsäng med elektroniska lägesinställningar också är utrustade med en bäddsoffa för dina närstående, ett sängbord, en fåtölj, ett bord, flera stolar samt en mikrovågsugn. TV i alla rum med ett stort utbud av olika TV-kanaler. Varje rum har egen toalett och duschutrymme. Fönsterkarmarna är låga så att du även liggande i sängen kan ha fortsatt kontakt ut till den underbara naturen utanför Hospice. Från alla rum kan man komma ut på altanen, även i rullstol eller till och med i sängen.
 • Mat och dryck:
  Frukost: kl 8 – 10
  Lunch: kl 12 – 13:30
  Middag: kl 17 – 19
  Vin eller annan alkoholhaltig dryck kan ibland serveras till våra gäster. Du får även ta med egen dryck om så önskas.

 • Kläder och tvätt:
  Gästerna har sina egna kläder. Märk dina kläder som du också kan få tvättade.

 • Bad och taktil massage enligt Taktipro:
  Finns att tillgå.

 • Blommor:
  Går bra att få och ha på rummet.

 • Husdjur:
  Får hälsa på via altandörren.

 • Kostnader för gäster:
  Dygnskostnaden är 150 kronor per gäst för medicinsk vård, omvårdnad, läkemedel, kost, logi osv. Har du hjälpmedel som du använder, tag gärna med dessa. Även närstående får sova i gästrummet på bäddsoffan utan extra kostnad (vi har bäddmadrass och lakan). 

 • Kostnader för närstående:
  – Frukost: 50 kronor
  – Lunch, middag (föranmälan): 100 kronor
  – Fika med dopp: 35 kronor
  – Enbart kaffe, te eller läsk: 15 kronor
  – Matlåda: 50 kronor
  För att kunna planera rätt mängder mat och inköp i köket, måste vi tyvärr ha lite regler kring måltider för närstående, se nedan.
  Numera är också som oftast alla våra 14 gästrum belagda, varför det är svårt för närstående att hyra rum för att sova i eget rum. Om det mot förmodan skulle vara möjligt, kostar det 400 kronor per natt.

OBS! Närstående måste boka måltider senast kl. 16.00 dagen innan. Vi kan också erbjuda att köpa frysta matlådor som man kan värma själv i mikron som finns i alla gästers rum. Närstående som inte har bokat mat kan, OM det finns mat kvar, få äta efter kl.12.30. Endast närstående som har övernattat på hospice erbjuds att köpa frukost. Antal närstående som kan beställa mat är två per gäst. Ovanstående ska ses som en grundregel, men avsteg kan ibland behöver göras. Telefon till köket: 060-531 10 54 alternativt via växel 060-531 10 50.

Här kan du ladda ner en informationsbroschyr

Klicka här för att ladda ner en informationsbroschyr för gäster och anhöriga